ПОЧНАТ ГОЛЕМИОТ ВЕЛИГДЕНСКИ ПОСТ: Ова се најважните ПРАВИЛА за неделите до Велигден!

Ова е најстрог пост, а за време на неговото траење верниците се воздржуваат од месо, јајца, сирење, млеко или храна од животинско потекло.

Големиот Велигденски пост започна на 7 март и трае до 23 април.

Тој е најдолгиот од четирите големи пости во православието, а уште се нарекува и пост, кој го чисти нашето тело и душа.

Правила за велигденските пости:
Постот има две страни, физичка и духовна. Телесниот пост е воздржување од одредена храна и алкохолни пијалоци, а духовниот пост подразбира одрекување од секакви грешни и лоши мисли, желби и дела.

Велигденскиот пост го опфаќа времето на Христовото страдање и неговото распнување на светиот крст. Веројатно е дека првиот што постел бил самиот Христос, кој во пресрет на Голгота и распнувањето се подложил на долгорочно воздржување од храна и пијалоци и сите подоцнежни маченици и светители живееле по истите правила.

Ова е најстрог пост, а за време на неговото траење верниците се воздржуваат од месо, јајца, сирење, млеко или храна од животинско потекло. Виното и маслото се дозволени само во сабота и недела и на денот на Св. четириесет маченици (Мледенци), додека риба може да се користи само на Благовештение и Цветници. Сите останати денови пости „на вода“.

Целта на постот не е само да се откажеме од храната, туку најважно е да се држиме подалеку од лошите мисли и постапки и на тој начин да се надминеме себеси.

Велигденски пости во недела
Велигденскиот пост е поделен на седум недели, секоја со свое име и правила:

Првата недела од велигденските пости: Чиста недела

Оваа недела се нарекува и Тодорова или Теодорова недела. Во првите денови од оваа недела камините не се палат и жените не треба да готват, туку да јадат претходно подготвена храна.

Втора недела од Велигденскиот пост:
Втората недела од постот треба да се троши на вода од понеделник до петок, додека во сабота и недела е дозволено да се јаде храна складирана во масло.

Трета недела од постот: Крстопоклонение
Во третата недела од Великиот пост, православните христијани се поклонуваат на светиот крст. Во текот на оваа недела треба да се воздржите од сите духовни искушенија.

Четврта недела од постот: Великиот пост
Оваа недела не треба да кажувате грди зборови, дури ни на шега, и треба да се посветите на работата.

Петта недела од постот: Недела на глуви
Името го добила затоа што поминало многу време во постот и доаѓа времето на тишина, покајание, глуво време. Во недела на глуви, црквата ги забранува сите веселби, концерти, песни и забави.

Шеста недела од постот: Цветна недела
Растенијата и цвеќињата ја играат најважната улога оваа недела. Се верува дека ништо што цвета не треба да се сее, бидејќи во тој случај нема да има плод. Вообичаено е овие денови да се плетат венци од врба гранчиња и цвеќиња.

Седма недела од велигденските пости: Недела на страдање
Последната недела пред Велигден верниците ја поминуваат во строг пост, молитва и покајание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *