ОВОJ НАРОД ЌЕ ЖИВЕЕ Наместо НАФТА, Драган го истура ОВА во тракторот – кога ора цело село МИРИСА на крофни

Високата цена на нафтата ги принуди земјоделците пред неколку години да користат сончогледово масло на нива наместо во кујна. Имајќи ја предвид моменталната состојба, многу работни места на терен најверојатно ќе бидат завршени и оваа сезона, благодарение на нафтата што ќе се најде во резервоарот на земјоделската механизација.

Сега цената на литар масло и литар е речиси еднаква, но најблиската бензинска пумпа е оддалечена околу 30 километри од моето село, па поисплатливо ми е да турам масло за јадење во резервоарот.

Го купувам во најблиската продавница и машината ми оди по неа. На тој начин на мојот имот беа направени првите пролетни работи и подготовки за сеидба“, вели за РИНА земјоделецот Драган Јовановиќ од Топола.

Тој додава дека потрошувачката е иста, па тракторот работи без промена. Машините успешно се прилагодија на новото гориво, работата на моторот е иста, само наместо непријатниот мирис на масло при работа на тракторот, сега се шири мирис на загреано масло, слично како од кујната за време на ручекот. подготовка.

„Откако користам масло наместо масло, немам никакви проблеми со работата на тракторот. Единствено интересно е мирисот кој се шири низ полињата додека се обработува земјата.

„На неколку стотини метри околу тракторот мириса на изгорено масло, што неодоливо потсетува на мирисот што го чувствуваме кога некој во соседството ќе пржи палачинки или крофни, така што се што имам од чакали и лисици во тој дел од област се собира околу мене“, рече Јовановиќ.

Начинот на употреба како и пресметката за селаните се совршено јасни. Работата на терен може да биде уште полесна бидејќи мирисот на масло го одржува желудникот полн.

„Не сум гладен како порано, бидејќи ми се чини дека пристигнува храна, па бизнисот оди полесно“, заклучува со насмевка овој фармер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *