Дали ова значи дека Матеј е пронајден? Фотографија на Инстаграм ја збуни цела Србија и регионот, за што се работи? (ФОТО)

Луѓето во коментарите прашуваат дали е пронајден Метеј, додека други веруваат дека фотографијата е направена порано.

Вистинската драма се одвиваше на социјалните мрежи кога една страница на Инстаграм објави заедничка фотографија од Матеј и Ненад Периш.

Имено, нема кој не застанал и за момент не се израдувал што исчезнатиот спличанец конечно е пронајден. Фотографијата изгледа како да е направена неодамна.

Луѓето во коментарите прашуваат дали е пронајден Метеј, додека други веруваат дека фотографијата е направена порано. Ова се само дел од коментарите:

– Што е ова, го најдеа Матеј?
– Матеј е пронајден
-Стара слика, но не израдува сите, си помислив, еве го.

– Се гледа дека сликата од изминатите денови е јбт.
– Каква радост во секунда додека да сфатам дека се помлади на сликата.
– Колку би биле среќни да се објави нивнива нова заедничка фотографија.

Да потсетиме, Матеј Периш исчезна ноќта помеѓу 30 и 31 јануари 2021 година, пред белградскиот клуб „Готик“, каде што беше со друштвото, а потоа од засега непознати причини го напушти клубот. Периш во следните десет минути бил фатен од надзорните камери, а потоа му се губи секаква трага на шеталиштето покрај реката Сава.

Потрагата се уште трае, а Ненад Периш неодамна се врати во Сплит.

„Морав да си одам дома. Моето семејство е тука, ќерка ми, морав да се вратам за да се обидам да го продолжам животот што го водеше Ненад Периш. Само, никогаш нема да биде истиот Ненад Периш, тоа е друг човек, моето срце е оставено со мојот син, во Белград, во кој ќе се вратам да продолжам да го барам мојот Матеј. Во контакт сум со српската полиција која, морам уште еднаш да нагласам, заврши одлична работа повеќе од професионално. Направија се за да го најдат Матеј, но засега, за жал, немаме нови информации“, изјави Периш за Слободна Далмација.

И по повеќе од три месеци од исчезнувањето на Матеј Периш, не е разјаснето што тој толку долго барал во овој објект кој е во прилично лоша состојба.

Неколку дена по исчезнувањето на Матеј Периш, полициската истрага утврдила дека тој извесно време во текот на ноќта поминал во т.н. „Шпанска куќа“ во Савамала.

Зградата во која се гледал Периш била подигната околу 1880 година како палата со подрум, приземје и кат, а била дизајнирана во духот на академската архитектура од 19 век. Се користел за потребите на Пристаништето како царинарница, а подоцна и како магацин, а го користела и Српската шпедиција. По Првата светска војна, во зградата бил сместен Музејот на речен превоз. Од средината на 20 до првата деценија на 21 век, „Шпанската куќа“ смени неколку станари и планови за реконструкција, кои беа прекинати најмногу поради беспарица.

Југословенската речна поморска компанија имала намера да го врати музејот во неговата намена, а канцелариите на улицата Браќе Крсмановиќ ги закупила на десет години, до 2003 година.Не успеале.

По преминот од планирана во пазарна економија, се појави инвеститор подготвен да го реновира овој објект и таму да отвори хотел. Потоа, внатрешноста на објектот беше целосно отстранета, така што останаа само надворешните ѕидови, а беа додадени и некои нови елементи. За жал, и овој обид за обнова пропадна поради финансиски проблеми.

Денес, шпанската куќа е речиси целосно руинирана, остана без покрив и прозорци, а сите реконструктивни работи беа прекинати во 2014 година.

Иако снимките од камерите покажаа дека Периш поминал речиси еден час во него, никој нема поим што барал таму, а тоа е нешто што ги збунува и најискусните инспектори и експерти, пренесува Ало.

Уште тогаш во медиумите се појавија наводи дека ова е место каде често се собираат нapkooзависници и дилeepи, а веднаш почнаа шпекулациите дека тој бил таму со лице кое му дало недозволена супстанција, но полицијата никогаш не ги потврди ниту ги демантираше тие наводи. образложението дека не истражуваат врз основа на претпоставка туку само врз основа на цврсти докази.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *